Przepis

Czekoladowe brownie z wiśniami i mascarpone

Czekoladowe brownie z wiśniami i mascarpone - Galbani – od ponad 130 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Rozpuść masło i pokruszoną czekoladę na małym ogniu.

Zmiksuj mascarpone o smaku czekoladowym z jajami, syropem klonowym. Dodaj przestudzoną masę czekoladową.

Do masy czekoladowej dodaj stopniowo mąkę i kakao.

Przełóż ciasto do foremki i piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Opcjonalnie: Ostudzone ciasto polej rozpuszczoną czekoladą (w kąpieli wodnej) z łyżką oleju.

Ciasto idealnie komponuje się z sosem z wiśni.

Przygotowanie: zagotuj mrożone wiśnie z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Rozmieszaj mąkę ziemniaczana z zimną i dodaj do garnka. Gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Polecam zrobić od razu podwójną lub potrójną porcję sosu, ponieważ można go używać jako zdrowy dżem.