Przepis

Lody karmelowe na patyczku oblane czekoladą z bakaliami

Lody karmelowe na patyczku oblane czekoladą z bakaliami - Galbani – od ponad 130 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie
Sztuczka Miamissimo

Świeże daktyle można zastąpić suszonymi daktylami. Suszone daktyle namocz w gorącej wodzie przez 15 minut. Odsącz wodę i zblenduj całość na gładką masę przed połączeniem z mascarpone.

Mascarpone, mleko, daktyle i sól zblenduj na gładką masę.

Całość przełóż do foremek na lody, włóż w masę patyczki i zamrażaj przez minimum 6 godzin.

Wykonanie polewy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się  wodą postaw miseczkę  z czekoladą). Do rozpuszczonej czekolady dodaj łyżeczkę oleju kokosowego.

Gotowe lody udekoruj rozpuszczoną czekoladą i ulubionymi orzechami.