Gorgonzola
Gorgonzola to włoski ser pleśniowy o chronionej nazwie. Oryginalnie pochodzi z Piemontu i Lombardii, a żeby zachować jego autentyczny smak, produkcja odbywa się wyłącznie na tych ziemiach. Gorgonzola jest zatem wytwarzana z mleka pochodzącego ze stad włoskich w tych dwóch regionach. Obecność znaku „g” na opakowaniu zagwarantuje jego autentyczność. Ten ser ma miękką i topliwą konsystencję z dużą ilością pleśni, niepowtarzalny, kremowy smak i typowy słomkowo-biały kolor z zielonymi smugami, które rozwijają się podczas procesu fermentacji.
Gorgonzola i jej zastosowania
Gorgonzola to ser śmietankowy. Jego miękka i topliwa konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do samodzielnego jedzenia na pieczywie oraz jako składnik i przyprawa do pysznych dań na gorąco, takich jak makaron czy risotto. Gorgonzolę można łatwo łączyć z sosami, ciastami lub pizzą, ale można ją również spożywać jako aperitif na krakersach, grissini lub nadziewanych pieczarkach.
Gorgonzola D.O.P. Galbani
Gorgonzola D.O.P. Galbani zaskoczy Cię swoim lekko pikantnym smakiem. Daj się skusić jej kremowej konsystencji i zainspiruj się naszymi przepisami!