Bakłażanowe łódki nadziewane mozzarellą i pomidorami
Pokrój bakłażany wzdłuż, tworząc z nich kształt łódki. Wyjmij środek bakłażanów, posyp wnętrze solą i pozostaw na 30 minut w celu wydobycia się soku z bakłażana.
W międzyczasie smaż posiekany czosnek na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Kiedy czosnek się zarumieni dodaj pomidory poprzednio pokrojone w kostkę. Gotuj przez kilka minut. Kiedy skończysz, przenieś składniki z patelni do miski. Dodaj posiekane oliwki, kapary, pieprz, sól, mozzarella Galbani i okruszki chleba.
Dokończ przygotowanie potrawy przez uzupełnienie bakłażanowych łódek nadzieniem. Ułóż łódki na blaszce do pieczenia, spryskaj odrobiną oliwy z oliwek i połóż trochę mozzarelli Galbani na wierzchu każdej łódki. Piecz w temperaturze 150°C przez 10 minut i serwuj, gdy potrawa zrobi się letnia.
Wskazówka Galbani: Dodaj bazylię do pomidorów, aby uzyskać wyjątkowy smak.