Przepis

Calzone z ricottą Galbani

Calzone z ricottą Galbani - Galbani
Przygotowanie

Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże połącz ze sobą, dodaj oliwę i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie odchodzić od ręki przełóż je do miski i przykryj natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę, do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Następnie wyjmij ciasto z miski, kilka razy ugnieć, podziel na kawałki i uformuj cienkie placki o średnicy 10-15 cm. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.

Na środku każdego placka, połóż łyżkę ricotty wymieszanej z solą i pieprzem oraz pokrojoną na drobne kawałeczki kiełbasę. Zwilż brzegi ciasta niewielką ilością wody, złóż każdy placek na pół i sklej go dobrze, tak, aby farsz nie wychodził na zewnątrz.

Usmaż każdy rogal z dwóch stron na gorącym oleju. Odsącz na papierze kuchennym, kiedy nabierze złocistego koloru.