Przepis

Chlebek fougasse z bakłażanem, sosem pomidorowym i ricottą

Chlebek fougasse z bakłażanem, sosem pomidorowym i ricottą - Galbani
Przygotowanie

Bakłażany umyj, pokrój w plastry, podsmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru oliwy na ręczniku kuchennym, posól.

Przygotuj sos pomidorowy: na nieprzywierającej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z ząbkiem czosnku. Wyjmij czosnek, wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię, gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem, rozłóż na niej warstwę ciasta na pizzę. Na cieście rozsmaruj równomiernie sos pomidorowy i ułóż podsmażone bakłażany. Posyp tartym Grangusto, na wierzchu ułóż porcje ricotty. Przykryj drugą warstwą ciasta, skrop oliwą.

Piecz ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni.