Przepis

Krokiety ze szparagów i szynki wędzonej

Krokiety ze szparagów i szynki wędzonej - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Usuń zdrewniałą część szparagów. Możesz je wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego. Odetnij główki szparagów (przydadzą się na później), a pozostałą część łodygi pokrój w plasterki.

Rozpuść łyżkę masła na dużej patelni i podsmaż na nim cebulę posiekaną w drobną kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szparagi w plasterkach oraz ryż. Smaż na dużym ogniu przez jedną minutę, uważając, aby nic się nie przykleiło do patelni. Następnie dodaj jedną szklankę czerwonego wina i poczekaj aż odparuje.
Po odparowaniu zmniejsz ogień i dodaj 4 łyżki wazowe bulionu oraz główki szparagów. Gotuj na wolnym ogniu, dodając stopniowo bulion.

Pokrój plastry wędzonej szynki w drobną kostkę. Przed końcem gotowania, gdy ryż będzie już prawie miękki, dodaj łyżkę masła, tarty ser Grangusto, szynkę i dobrze wymieszaj. Do gorącego ryżu dodaj 2 roztrzepane jajka i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Przełóż ryż na czystą deskę i pozostaw do ostygnięcia.

Na jeden talerz wsyp bułkę tartą, na drugim roztrzep jajka. Gdy ryż ostygnie, natłuść ręce oliwą extra virgin, aby ryż się nie przyklejał, i uformuj z niego kulki. Do każdej włóż kulkę mozzarelli. Następnie obtocz każdy krokiet w roztrzepanym jajku i bułce tartej, równo ze wszystkich stron.

Smaż w dużej ilości bardzo gorącego oleju (co najmniej 180 stopni), stale obracając, aby krokieciki przybrały równomiernie złotą barwę.

Odsącz na ręczniku kuchennym. Podawaj na gorąco.