Przepis

Kulki z mięsa, cukinii i ricotty

Kulki z mięsa, cukinii i ricotty - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Umyj cukinie, odetnij końce, a pozostałą część zmiksuj. Jeżeli masa wydaje się zbyt wodnista, odciśnij z niej nadmiar wody za pomocą ręcznika kuchennego.

W oddzielnym naczyniu zmiksuj chleb tostowy bez skórki, dodaj jajko, bazylię i parmezan. Dodaj do otrzymanej masy mięso mielone, ricottę, kiełbasę bez skórki, sól, pieprz, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i startą cukinię.

Całość wymieszaj i dodaj 3 garście tartej bułki lub więcej w razie potrzeby, tak aby uzyskać masę o kremowej, ale zwartej konsystencji. Zwilż ręce, formuj kulki i obtaczaj je w bułce tartej.

Włóż kulki do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.