Przepis

Lasagne z mozzarellą i karczochami

Lasagne z mozzarellą i karczochami - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Oczyść karczochy, usuwając zewnętrzne liście i odcinając górną część kwiatu. Przekrój je ostrożnie na połówki i usuń białe włoski z karczochów, a następnie pokrój wszystkie połówki na małe kawałki.

Na patelni podsmaż szalotkę na dużej ilości oliwy z oliwek, a następnie włóż karczochy, zrumień je na średnim ogniu, po czym dodaj natkę pietruszki, sól, pieprz i białe wino. Zdejmij karczochy z ognia, kiedy będą jeszcze jędrne, po około 5 minutach gotowania. Kiedy przestygną, przygotuj w osobnym garnku beszamel.

Rozpuść 100 g masła i wsyp mąkę, starając się nie dopuścić do powstania grudek. Kiedy masa lekko się zrumieni, wlej mleko i dobrze roztrzep całość. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, po czym dopraw szczyptą soli i gałką muszkatołową.

Ugotuj płaty makaronu w osolonym wrzątku, odsącz i wystudź. Pokrój w kostkę mozzarellę. Natłuść masłem naczynie żaroodporne pozostałymi 30 g masła. Na dno naczynia nalej niewielką łyżkę wazową beszamelu i pokryj dno płatami makaronu. Przykryj makaron szczelnie karczochami, a następnie garścią kawałków mozzarelli i garścią startego sera Galbani Grana Padano. Całość polej z wierzchu jeszcze jedną łyżką beszamelu. Układaj kolejne warstwy w ten sam sposób do wyczerpania składników.

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po 45 minutach zrumień wierzch na grillu. Podawaj gorące.