Przepis

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Minestrone – włoska zupa jarzynowa - Galbani
Przygotowanie

Dzień wcześniej zalej fasolę zimną wodą, odstaw. Nazajutrz przełóż fasolę do garnka, zalej wodą, gotuj przez 30 minut, odcedź.

Przygotuj 2 litry bulionu z kostek. Obierz i umyj marchewkę, ziemniak, por, seler. Pomidory sparz i obierz, cukinię umyj. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek obierz i rozgnieć.

Zrumień warzywa na oliwie w garnku na średnim ogniu (ok. 5 minut) – bez czosnku. Do gorącego bulionu dodaj ugotowaną fasolę, warzywa, czosnek oraz posiekane zioła i bazylię. Posól, popieprz, gotuj na małym ogniu przez 40 minut. 10 minut przed końcem gotowania wrzuć do zupy makaron.

Podawaj z tartym serem Grangusto.