Omlet z makaronem - Galbani
Przygotowanie

Ugotuj makaron al dente, odcedź, przełóż do miski, wymieszaj z masłem pokrojonym na kawałki. Dodaj połówki pomidorków.

Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki. W misce wymieszaj jajka z tartym serem, dodaj sól i pieprz. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wlej połowę jajek i połowę makaronu. Na wierzchu połóż plasterki mozzarelli i resztę makaronu. Zalej wszystko pozostałą częścią jajek.

Smaż omlet na wolnym ogniu, po 3-4 minutach, za pomocą pokrywki trzymanej poniżej patelni, przewróć go na drugą stronę, dodając drugą łyżkę oliwy na patelnię. Omlet jest gotowy, kiedy jajka się zetną.

Omlet jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. To tradycyjny przepis kuchni neapolitańskiej. Bardziej przypomina ciasto makaronowe niż prawdziwy omlet. Powstałe danie powinno być zwarte, chrupiące i lekko przyrumienione na wierzchu. Musi mieć ok. 4-5 cm grubości.