Przepis

Parmigiana z bakłażana

Parmigiana z bakłażana - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Rozpocznij od umycia i obrania bakłażanów. Pokrój je w plastry grubości około centymetra. Ułóż plastry w durszlaku i posól każdy z osobna solą gruboziarnistą. Przykryj plastry bakłażana naczyniem i połóż na nim coś ciężkiego. Pozostaw całość na około godzinę. Następnie wyciśnij rękami nadmiar soku. Smaż plastry bakłażana w dużej ilości oliwy z oliwek. Umieść je na papierowym ręczniku.

Nalej łyżkę stołową oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do rondla. Delikatnie smaż obrane i posiekane ząbki czosnku. Kiedy czosnek zmieni barwę na złocistą dodaj purée z pomidorów. Całość smaż przez kilka minut, następnie przypraw solą i posiekaną bazylią.

Nasącz blaszkę do pieczenia oliwą z oliwek i przygotuj pierwszą warstwę z bakłażanów, układając je wzdłuż i obok siebie, tak aby na siebie nie nachodziły. Przypraw bakłażany sosem, dodaj mozzarellę Galbani pokrojoną w plastry oraz posyp tartym Parmigiano Reggiano. Twórz kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Następnie piecz parmigianę z bakłażana w piekarniku w 200°C przez około 30 minut.

Sztuczka Miamissimo

Wskazówka Galbani: Przy pikantniejszej wersji dodaj odrobinę mielonego pieprzu do sosu.