Przepis

Smażona ricotta na świeżych pomidorach z bazylią

Smażona ricotta na świeżych pomidorach z bazylią - Galbani – od ponad 130 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Schłodź ricottę przez dłuższy czas w lodówce, tak żeby ser stał się zwarty, wtedy łatwiej go pokroisz. Przygotuj w małym garnuszku sos z pomidorów i bazylii. Włóż oliwę z oliwek, dwa ząbki czosnku i całą bazylię. Kiedy bazylia zacznie skwierczeć, wrzuć pomidory (umyte i pokrojone na połówki). Dodaj sól, czarny pieprz i szczyptę cukru. Gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu, wyjmij czosnek, wystudź i zamieszaj.

Ricottę pokrój w 2-centymetrową kostkę. W misce ubij jajka. Odmierz i wsyp do miseczek odpowiednią ilość mąki i bułki tartej. Zanurzaj ricottę najpierw w ubitych jajkach, a następnie w mące, potem znów w jajku i na końcu w bułce tartej. Żeby osiągnąć bardziej zwartą panierkę, zanurz ser jeszcze raz w jajku i w bułce tartej.

Wlej do głębokiej patelni olej z orzechów ziemnych i mocno rozgrzej na dużym ogniu. Żeby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, wrzuć szczyptę bułki tartej na patelnię; jeśli zacznie skwierczeć, temperatura jest dobra. Zachowaj ostrożność, ponieważ smażenie wymaga bardzo wysokiej temperatury, w związku z tym łatwo spalić ser. Obracaj kostki sera, aby się równomiernie zrumieniły. Następnie odsącz je na patelni wyłożonej ręcznikiem kuchennym i oprósz solą.

Przed podaniem nalej sos pomidorowy na talerz i ułóż na nim cztery kostki ricotty.