Przepis

Tiramisu semifreddo czekoladowo-miętowe

Tiramisu semifreddo czekoladowo-miętowe - Galbani
Przygotowanie

Pokrusz grubo ciasteczka. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj energicznie żółtka z 50 g drobnego cukru, aż do białości, dodaj mascarpone.

Podziel krem mascarpone na dwie części i przełóż do dwóch różnych pojemników. Do pierwszego pojemnika wlej syrop miętowy, a do drugiego wsyp kakao w proszku i dobrze wymieszaj.

W kąpieli wodnej rozpuść 50 g pozostałego cukru i surowe białka, a następnie ubij wszystko na pianę i wstaw do lodówki na 30 minut.

Dodaj połowę białek do kremu miętowego, a druga połowę do kremu czekoladowego. Ułóż w szklance lub w naczyniu kilka pokruszonych ciasteczek, następnie krem czekoladowy, a na koniec krem miętowy.

Włóż do zamrażalnika na przynajmniej dwie godziny. Przed podaniem posyp kakao w proszku i startą czekoladą.