Przepis

Tiramisu z truskawkami i świeżą miętą

Tiramisu z truskawkami i świeżą miętą - Galbani
Przygotowanie

Umyj truskawki i pokrój je na ćwiartki. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj energicznie żółtka z cukrem pudrem, a gdy masa zrobi się biała i gęsta, dodaj mascarpone i połowę likieru. Miksuj przez kilka minut, aż masa stanie się lekka i jednolita.

Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i przełóż je delikatnie do kremu, dodaj świeżą miętę. Nasącz biszkopty sokiem pomarańczowym połączonym z resztą likieru  i ułóż je na dnie przezroczystego naczynia.

Wyłóż ścianki naczynia truskawkami, następnie ułóż warstwę biszkoptów i kolejną warstwę truskawek. Układaj warstwy, aż wykorzystasz wszystkie składniki, zakończ warstwą kremu.

Wstaw tiramisu do lodówki na przynajmniej 3 godziny, polej sosem z czerwonych owoców.