Przepis

Tortellini z szynką, kremem z Gorgonzoli Cremoso Galbani i szparagami

Tortellini z szynką, kremem z Gorgonzoli Cremoso Galbani i szparagami - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Obierz szparagi i ugotuj je główkami do góry, w lekko osolonej wrzącej wodzie w garnku z pokrywką. Główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie. Odcedź je 10 minut po zagotowaniu, zachowując wodę z gotowania. Odstaw szparagi do wystygnięcia.

Pokrój szparagi na kawałki o długości około 1-2 cm i wrzuć na patelnię z odrobiną masła i posiekaną szalotką. Do szparagów dodaj śmietanę i gorgonzolę. Podgrzewaj, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj sól i pieprz. W wodzie, w której gotowały się szparagi, ugotuj tortellini według wskazówek podanych na opakowaniu. Wymieszaj tortellini z sosem i podawaj gorące.