Przepis

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem - Galbani
Przygotowanie

Bakłażany pokrój w plasterki o grubości 3–4 mm, obtocz je w mące i usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zrumienią, odsączaj je stopniowo i oklep delikatnie ręcznikiem kuchennym. Posól dopiero na końcu.

Zrumień posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oliwy, dodaj sos pomidorowy i dopraw dwoma liśćmi bazylii. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień, posól i gotuj przez kolejne 20 minut, aż sos zgęstnieje.

Pokrój ser mozzarella Galbani w plasterki i zetrzyj Grana Padano Galbani. Wlej dwie łyżki sosu do naczynia żaroodpornego (najlepiej aluminiowego) i ułóż pierwszą warstwę bakłażanów. Na każdym plastrze bakłażana umieść plaster mozzarelli, odrobinę Grana Padano Galbani i trochę pieprzu. Nałóż na wierzch kolejną warstwę plastrów bakłażana i zalej dużą ilością sosu. Nakładaj w ten sposób kolejne warstwy, aż skończą się składniki.

Na wierzch nałóż sos i posyp całość serem Grana Padano Galbani. Piecz przez 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj, kiedy parmezan lekko przestygnie.