Przepis

Calzone z szynką i ricottą Galbani

Calzone z szynką i ricottą Galbani - Galbani
Przygotowanie

Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże połącz ze sobą, dodaj oliwę i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki, przełóż je do miski i przykryj natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę, do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z miski, kilka razy ugnieć, podziel na kawałki i uformuj cienkie lub grubsze placki. Możesz je rozwałkować lub rozciągnąć.

Na środku każdego placka połóż łyżkę ricotty, plaster szynki, dwa plastry pomidora i mozzarelli. Posól i popieprz do smaku. Zwilż brzegi ciasta niewielką ilością wody, złóż każdy placek na pół i sklej go dobrze, tak aby farsz nie wychodził na zewnątrz.

Usmaż każdy rogal z dwóch stron na gorącym oleju. Odsącz na papierze kuchennym, kiedy nabierze złocistego koloru.