Przepis

Cannelloni z ricottą Galbani i frankfurterkami

Cannelloni z ricottą Galbani i frankfurterkami - Galbani
Przygotowanie

Przygotuj sos: Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć do niej ząbek czosnku. Podsmażaj go kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj puszkę pomidorów bez skórki, drobno posiekaną bazylię, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż sos będzie gęsty i aromatyczny.

Na drugiej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, podsmaż kiełbaski pokrojone na kawałki. Będą gotowe, kiedy lekko się zrumienią.

W osobnej misce przygotuj farsz: wymieszaj ricottę z kiełbaskami i 50 g parmezanu. Dodaj sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Farszem wypełnij rurki cannelloni.

Do naczynia żaroodpornego wlej kilka łyżek sosu pomidorowego, ułóż cannelloni i zalej je resztą sosu pomidorowego. Posyp parmezanem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.