Przepis

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone - Galbani
Przygotowanie

Na dobry początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chwilę potrwa, nim się rozgrzeje, a my nie chcemy przecież tracić czasu – gotowanie ma być szybkie, łatwe i przepyszne!

Do miski przesiej przez sito mąkę i kakao. Chodzi o to, aby mąka oddychała i nabrała powietrza. Oddziel białka od żółtek. Na wolnym ogniu rozpuść masło. Dodaj do niego cukier. Odstaw do wystudzenia.

Następnie do miski z mąką i kakao dodaj żółtka i powoli wlewaj roztopione masło. Całość wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy kakaowej.

Wylej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 40 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem. Do miski przełóż mascarpone, dodaj cukier puder i wymieszaj.

Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Następnie przekrój na pół i przełóż kremem. Wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto oprósz z wierzchu cukrem pudrem. Możesz je podawać z sezonowymi owocami.