Przepis

Ciasto czekoladowe z nadzieniem Mascarpone

Ciasto czekoladowe z nadzieniem Mascarpone - Galbani
Przygotowanie

Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie rozpuść masło na małym ogniu, dodaj do niego cukier i całość przelej do miski.

Oddziel żółtka jaj od białek i jedno po drugim dodaj do masła z cukrem. Potem przesiej przez sitko mąkę i kakao i wymieszaj wszystkie składniki. Na końcu ubij białka jaj na sztywną pianę i wmieszaj do ciasta.

Weź tortownicę o średnicy 20 cm, posmaruj ją masłem i wylej na nią przygotowaną masę. Piecz przez około 40 minut, raz na jakiś czas doglądając ciasta, po czym odstaw je na chwilę do ostygnięcia.
W tym czasie połącz Mascarpone Galbani z dwiema łyżkami stołowymi cukru pudru.

Ostudzone ciasto przekrój na dwa placki: na jednym rozsmaruj przygotowany krem, a drugi umieść na wierzchu. Na końcu udekoruj je cukrem pudrem i bitą śmietaną. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce i podawaj w temperaturze pokojowej.

Sztuczka Miamissimo

Wskazówka Galbani: Żeby uzyskać lepszą konsystencję, przed pieczeniem dodaj do ciasta filiżankę espresso.