Przepis

Eskalopki po bolońsku

Eskalopki po bolońsku - Galbani
Przygotowanie

Plastry mięsa powinny mieć ok. 0,5 cm grubości. Usuń chrząstki i tłuszcz i lekko rozbij eskalopki tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać ich grubość. Obtocz je najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej.

Podgrzej masło na dużej patelni i smaż eskalopki na małym ogniu 5-6 minut z każdej strony, aż się dobrze zarumienią. Usmażone eskalopki odsącz na ręczniku kuchennym, umieść w naczyniu żaroodpornym i na każdym kawałku mięsa połóż plasterek szynki oraz kilka cienkich plasterków mozzarelli.

Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika o temperaturze 200 stopni na pięć minut, aż ser się roztopi.

Wyłącz piekarnik i nałóż na każdą eskalopkę łyżkę sosu pomidorowego doprawionego bazylią. Szynka i mozzarella wystarczą, aby mięso było odpowiednio przyprawione, nie ma potrzeby dodawać soli.