Przepis

Glazurowana pierś kaczki z gruszkami

Glazurowana pierś kaczki z gruszkami - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Obierz gruszki, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne, a następnie ugotuj je w garnku pod przykryciem z odrobiną masła i cukrem. Gdy gruszki zmiękną, odstaw je do ostygnięcia.

W tym czasie przypraw piersi kaczki solą, pieprzem i obtocz w mące, a następnie usmaż je na maśle, zaczynając od strony skóry. Smaż piersi na dużym ogniu przez około 4 minuty (mięso ma być różowe w środku), od czasu do czasu odwracając. Wlej czerwone wino.

Pokrój połówki gruszek na plasterki, połóż na nich piersi kaczki, a na wierzchu plasterki gorgonzoli. Wstaw do ciepłego piekarnika i pozostaw aż do zgęstnienia sosu winnego, dodaj odrobinę masła.