Przepis

Grillowany bakłażan z ricottą

Grillowany bakłażan z ricottą - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Umyj bakłażany, pokrój je i zanurz na kilka minut  w wodzie z odrobiną soli. Grilluj je bez dodawania oleju na gorącym grillu rozgrzanym przez 2-3 minuty.

Teraz przygotuj sos. Na patelnię wlej oliwę z oliwek extra-virgin, dodaj pomidory w kostce, przecier pomidorowy, posiekaną bazylię i szczyptę soli. Gotuj przez kilka minut.

Przełóż Ricottę Galbani do miski, wymieszaj i dodaj szczyptę soli. Na każdy z grillowanych plastrów bakłażana połóż łyżkę stołową Ricotty Galbani. Następnie zwiń i powtórz z pozostałymi plastrami. Ułóż pieczone bakłażany na tacy i zalej bardzo gorącym sosem pomidorowym. Podawaj natychmiast.

Sztuczka Miamissimo

Wskazówka Galbani: Dodaj cukinie, aby nadać koloru i wzbogacić smak dania.