Przepis

Grillowany kurczak ze świeżą sałatką z mozzarellą

Grillowany kurczak ze świeżą sałatką z mozzarellą - Galbani
Przygotowanie

Przygotuj marynatę: wyciśnij cytryny i odfiltruj sok, dodaj około 100 ml oleju, posiekany czosnek, garść oregano i szczyptę soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj. Ułóż kawałki kurczaka na blasze do pieczenia i zalej marynatą, wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny.

Po tym czasie dokładnie zawiń każdy kawałek w folię, grilluj na rozżarzonych węglach przez około 30 minut. Otwórz folię i przyrządzaj bezpośrednio na grillu przez 5-10 minut.

Połóż kurczaka na naczyniu do serwowania i podawaj z rukolą z pomidorkami cherry i pokrojoną w plastry Mozzarellą Galbani. Skrop oliwą z oliwek.

Sztuczka Miamissimo

Wskazówka Galbani: Dodaj szczyptę oregano do kurczaka, gdy gotuje się na bardziej pikantny akcent!