Przepis

Kruszonka z jabłek, słonego masła, ricotty Galbani i karmelu

Kruszonka z jabłek, słonego masła, ricotty Galbani i karmelu - Galbani
Przygotowanie

Kruszonka: Wymieszać mąkę z cukrem pudrem i masłem (niesolonym). Przełożyć ciasto na blachę, piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Poczekać aż ciasto wystygnie i pokruszyć je palcami.

Krem: Wymieszać Ricottę z karmelem w płynie (ewentualnie dodać cukier do smaku).

Jabłka: Obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z połową słonego masła (tak, aby nie zmieniły koloru). W połowie smażenia dodać resztę masła i cukier brązowy. Jabłka nie powinny być zbyt miękkie.

Na dno pucharków lub szklanych miseczek przełożyć ostudzone jabłka, następnie krem i posypać wszystko kruszonką.