Przepis

Lodowe tiramisu nugatowo-pistacjowe

Lodowe tiramisu nugatowo-pistacjowe - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Oddziel białka jajek od żółtek. Ubij białka na sztywno. Ubij energicznie żółtko z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, dobrze wymieszaj mikserem. Delikatnie dodaj pianę z białek.

Odłóż niewielką ilość kremu do końcowej dekoracji. Do pozostałego kremu dodaj pokruszony nugat. Upraż pistacje na suchej patelni.

W szklanym naczyniu ułóż kilka warstw, zaczynając od biszkoptu (uprzednio namoczonego w likierze), potem nałóż krem mascarpone i kolejną warstwę biszkoptu. Zakończ warstwą odłożonego wcześniej kremu mascarpone. Możesz użyć rękawa cukierniczego dla uzyskania lepszego efektu. Posyp wszystko uprażonymi pistacjami.

Wstaw pucharki do zamrażalnika na przynajmniej 2 godziny.