Przepis

Lodowe tiramisu z gruszką, porzeczką i herbatnikami

Lodowe tiramisu z gruszką, porzeczką i herbatnikami - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Oddziel białka od żółtek i ubij pianę z białek. Utrzyj energicznie żółtka z cukrem do białości. Dodaj mascarpone i wszystko dobrze wymieszaj. Delikatnie dodaj pianę z białek ubitą na sztywno.

Obierz 4 gruszki i przekrój je na pół, a następnie wydrąż. Zanurz je we wrzącym syropie porzeczkowym (możesz go lekko rozcieńczyć w 50 ml wody) na 15 minut.

Pokrusz grubo herbatniki. Zrób krem ganache: doprowadź śmietankę do wrzenia i włóż do niej kawałki czekolady. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita.

Ułóż deser, zaczynając od warstwy pokruszonych ciastek, potem nałóż krem mascarpone i kolejną warstwę herbatników. Wstaw do zamrażalnika na 3 godziny.

Przed podaniem ułóż na wierzchu gruszkę pokrojoną w drobną kostkę i dodaj ciepły krem ganache. Posyp wszystko prażonymi migdałami.