Przepis

Łosoś, ziemniaki i kotleciki z mozzarelli

Łosoś, ziemniaki i kotleciki z mozzarelli - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Umyj pora, pokrój go w plasterki i smaż przez 3 minuty na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedź je i dodaj do pora. Zwiększ ogień i podduś całość przez 5 minut, doprawiając solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wystudź.

Pokrój ser Galbani Mozzarella Light i włóż do blendera. Dodaj 2 jajka oraz masę z pora i ziemniaków. Ubijaj wszystko przez 3 minuty, a następnie dodaj drobno posiekany szczypiorek i rozdrobnionego łososia, wymieszaj wszystko ręcznie.

Uformuj z masy kulki o średnicy nie większej niż 5 cm i spłaszcz każdą lekko dłonią. Obtaczaj kulki w bułce tartej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub smaż na patelni na oliwie z oliwek przez 15 minut. Dolej kieliszek białego wina i gotuj przez kolejne 3 minuty. Podawaj na gorąco.