Przepis

Małe smażone calzone z ricottą

Małe smażone calzone z ricottą - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Uformuj z ciasta kulki wielkości moreli, ułóż je na ściereczce posypanej mąką, przykryj drugą ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wymieszaj widelcem w naczyniu ricottę, kawałki frankfurterek, tarty ser, sól i pieprz, aż do uzyskania jednolitej masy.

Gdy ciasto dobrze wyrośnie, rozpłaszcz kulki ciasta bez wyrabiania i uformuj z nich małe, płaskie kółka. Umieść łyżeczkę masy z ricotty na środku każdego kółka i złóż je na pół. Dobrze zlep brzegi, przyciskając je naokoło widelcem. Smaż minicalzone w dużej ilości bardzo gorącej oliwy.

Gdy minicalzone napęcznieją i nabiorą złocistej barwy, odsącz je i przełóż na podwójną warstwę ręcznika kuchennego. Podawaj na gorąco.