Minipizza - Galbani
Przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Do szklanki z wodą dodaj łyżkę mąki, cukier, drożdże i dobrze wymieszaj. Odczekaj 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

W dużej misce umieść mąkę, wlej rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj przez 15 minut. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie pokrój pomidory na niewielkie kawałki i odsącz nadmiar soku. Ser Mozzarella Galbani pokrój w kostkę.

Następnie rozwałkowuj ciasto na pizzę. Wytnij szklanką krążki z ciasta i ponakłuwaj je widelcem. Na każdy krążek ciasta nałóż trochę pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Dopraw solą i pieprzem.

Piecz pizzę około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.