Przepis

Pomidorowe pizzerinki

Pomidorowe pizzerinki - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. Przesiej mąkę na stolnicę. W zrobione w mące zagłębienie wlej rozpuszczone drożdże i dodaj sporą szczyptę soli. Dolewaj stopniowo ciepłą wodę, żeby uformować miękkie ciasto. Ugniataj energicznie przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

Podziel ciasto na dwanaście jednakowej wielkości kawałków, a następnie rozpłaszcz je dłonią i uformuj niewielkie kulki na posypanej mąką stolnicy. Rozmieść je tak, aby się nie dotykały, przykryj ściereczką do naczyń, a na to połóż wełnianą szmatkę i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Pomidory zanurz we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie, po czym obierz je i rozgnieć, usuwając pestki. Rozgrzej niewielką ilość oliwy na dużej patelni i usmaż na niej posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj pomidory i pęczek bazylii. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na dużym ogniu przez około kwadrans.

Kiedy kulki z ciasta urosną, rozłóż je na posypanej mąką stolnicy i rozpłaszcz ręką na okrągłe pizzerinki o około 1 cm grubości (troszkę grubsze na brzegach). Smaż po dwa lub trzy na raz w dużej ilości gorącego oleju (175 stopni). Nie przewracaj ich na drugą stronę, ale polewaj z wierzchu gorącą oliwą za pomocą łyżki. Kiedy pizzerinki się lekko zrumienią, wyjmuj je, osączaj przez chwilę, a następnie układaj na dwuwarstwowym ręczniku kuchennym.

Kiedy pizzerinki będą gotowe, posmaruj każdą z nich łyżką gorącego sosu pomidorowego i kawałkami sera mozzarella. Posyp startym parmezanem i udekoruj, kładąc na środku każdej z nich listek świeżej bazylii. Podawaj na gorąco lub ciepło.