Mus waniliowy z żelką malinową

żelka malinowa: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Puree z malin podgrzej w garnku z sokiem z cytryny i cukrem (cukier powinien się rozpuścić). Zdejmij garnek z palnika i wmieszaj napęczniałą żelatynę. Tak przygotowaną żelkę
malinową przelej do czterech szklanek lub słoiczków, po czym schowaj do lodówki do całkowitego stężenia.
mus waniliowy: śmietankę podgrzej z ekstraktem z wanilii, rozpuść w niej białą czekoladę. Dodaj serek mascarpone i zblenduj całość na gładką masę. Następnie schowaj do lodówki na kilka godzin w celu porządnego schłodzenia. Po tym czasie ubij na sztywny krem i wyszprycuj go na stężałe żelki malinowe.
Desery udekoruj świeżymi i liofilizowanymi malinami. Smacznego!
puree z malin przygotujesz blendując maliny na mus i przecedzając je następnie przez sitko w celu pozbycia się pestek.
desery przechowuj w lodówce.
zamiast malin możesz wykorzystać, np. truskawki, jagody lub mango.