Przepis

Omlet z gorgonzolą Galbani

Omlet z gorgonzolą Galbani - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach. Usuń skórkę z gorgonzoli Galbani, pokrój ser na kawałki i włóż do miksera razem z mlekiem. Zmiksuj na jednolitą masę i dodaj do żółtek. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie dokładnie zmiksuj.

Do białek dodaj szczyptę soli, ubij je na sztywno i delikatnie dodaj do masy z żółtek oraz sera.

Nastaw piekarnik na funkcję grillowania. Roztop masło na patelni teflonowej. Wlej masę, skręć ogień na średni i smaż przez 3 lub 4 minuty, delikatnie potrząsając patelnią. Kiedy omlet ładnie się zrumieni od spodu, zsuń go na talerz żaroodporny i dopiecz w piekarniku w 200 stopniach przez 5 min. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.