Przepis

Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Bakłażany pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm, otocz je w mące i usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zrumienią, odsączaj je stopniowo i oklep delikatnie ręcznikiem kuchennym. Posól dopiero na końcu.

Zrumień posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oliwy, dodaj sos pomidorowy i dopraw dwoma liśćmi bazylii. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień, posól i gotuj przez kolejne 20 minut aż sos zgęstnieje.

Pokrój ser Galbani Mozzarella w plasterki i zetrzyj parmezan. Wlej dwie łyżki sosu do naczynia żaroodpornego (najlepiej aluminiowego) i ułóż pierwszą warstwę bakłażanów. Na każdym plastrze bakłażana umieść plaster mozzarelli, odrobinę startego parmezanu i trochę pieprzu. Nałóż na wierzch kolejną warstwę plastrów bakłażana i zalej dużą ilością sosu.

Nakładaj w ten sposób kolejne warstwy aż skończą się składniki. Na wierzch nałóż sos i posyp parmezanem. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj, kiedy parmezan lekko przestygnie.