Przepis

Omlet z ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i ricottą

Omlet z ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i ricottą - Galbani
Przygotowanie

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź, osusz na ręczniku kuchennym. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż ziemniaki z dodatkiem szczypty rozmarynu, soli, pieprzu na złoty kolor.

Umyj pomidorki, przekrój na pół i smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu na oliwie z dodatkiem ząbka czosnku, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu.

W misce roztrzep jajka, dodaj starty Grangusto, ziemniaki, pomidorki, sól, pieprz. Przelej wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłóż łyżką ricottę.

Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Omlet musi być dobrze ścięty i złocisty.