Pasztet z dorsza z kremem paprykowym i mozzarellą Galbani

Wysusz dorsza i gotuj go przez 20 minut na małym ogniu w garnku z podgrzanym uprzednio mlekiem. Papryki umieść w piekarniku, piecz je przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij je z piekarnika, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą. Zanim ostygną, zdejmij z nich skórkę i usuń gniazda nasienne.
Odcedź dorsza, zostawiając na wszelki wypadek trochę mleka, włóż rybę do miski, dodaj paprykę, czosnek, oliwę i zmiksuj wszystko na gładką masę. W razie potrzeby dodaj trochę mleka, które zostało z gotowania ryby. Dodaj jajka, tymianek, sól, pieprz i wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż masę do formy wysmarowanej oliwą. Na wierzchu połóż cienkie plasterki mozzarelli.
Piecz pasztet przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posyp dużą ilością natki.