Przepis

Penne po sycylijsku ze świeżą ricottą

Penne po sycylijsku ze świeżą ricottą - Galbani
Przygotowanie

Bakłażana umyj i pokrój w jednakowe kawałki. Posól je i odstaw na durszlak, aby odsączyć gorzki sok.

Obsmaż czosnek na dużej ilości oliwy z oliwek na patelni, dodaj pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną i dadzą się łatwo rozgnieść widelcem. Rozgnieć je, zwiększ ogień i odparuj, aż zgęstnieją. Dodaj dużo bazylii (przynajmniej 10 dużych listków), sól i grubo zmielony pieprz.

W czasie gdy sos będzie się gotował na wolnym ogniu, umyj bakłażany zimną wodą, żeby zmyć nadmiar soli, a następnie osusz je dobrze czystą ściereczką. Oprósz delikatnie mąką i usmaż na gorącym oleju z orzeszków ziemnych. Przygotuj patelnię wyłożoną ręcznikami kuchennymi i osącz porządnie usmażone bakłażany.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zdejmij z ognia sos pomidorowy i wrzuć do niego ser Galbani Ricotta. Kiedy makaron będzie gotowy, wrzuć go do masy z pomidorów i ricotty, wymieszaj, wyłóż na talerz i udekoruj smażonymi bakłażanami.