Penne z Sorrento - Galbani
Przygotowanie

Zanurz pomidory na kilka sekund we wrzącej wodzie, następnie przelej zimną wodą, obierz je, usuń pestki i pokrój na duże kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień posiekany czosnek. Dodaj pomidory, sól i pieprz, odrobinę oregano i listki bazylii. Gotuj sos na dużym ogniu przez 15 minut.

Ugotuj makaron. Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki. Makaron, ugotowany al dente, przełóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż warstwę mozzarelli, następnie sosu pomidorowego, a na końcu parmezanu.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i zapiekaj makaron przez 10 minut, aż mozzarella całkowicie się rozpuści i utworzy z sosem pomidorowym gęsty, aromatyczny sos. Podawaj na gorąco.