Przepis

Szpinakowe tiramisu

Szpinakowe tiramisu - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Szpinak umyj dokładnie i odsącz. Wrzuć go na dużą patelnię i smaż na małej ilości oliwy razem z porem pokrojonym w plasterki. Najpierw pruż na małym ogniu, aż liście prawie całkowicie zwiędną. Wtedy zwiększ ogień i odparuj płyn.

W misce utrzyj widelcem ser Galbani Mascarpone na miękką masę. Dokładnie natłuść masłem prostokątną patelnię z wysokimi brzegami. Podgrzej lekko mleko z gałką muszkatołową i zdejmij z ognia.

Zanurzaj kromki chleba w mleku na kilka sekund, aż zmiękną, i ułóż 5 kromek w naczyniu tak, aby zakryły całe dno. Pokryj kromki kremem mascarpone i szpinakiem, a następnie grubą warstwą startego sera Galbani Grana Padano. Układaj na przemian kolejne warstwy i zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powierzchnia powinna stać się chrupka. Podawaj na ciepło.