Przepis

Timbale z penne i brokułów

Timbale z penne i brokułów - Galbani
Przygotowanie

Oczyść brokuły, usuwając stwardniałe zewnętrzne liście i część łodygi, a następnie je umyj. Gotuj brokuły w osolonej wodzie (nie dłużej niż 10 minut, tak aby pozostały jędrne), a potem odcedź na łyżce cedzakowej. Wodę z gotowania brokułów zachowaj do makaronu.

Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej obrany i lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj pokrojone brokuły. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 10 minut na oliwie z czosnkiem, często mieszając.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Natłuść lekko oliwą naczynie żaroodporne i włóż do niego 1/3 makaronu, na to wyłóż część brokułów (wcześniej usuń czosnek) i ser ricotta Galbani, a potem posyp startym serem Grana Padano Galbani. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników.

Ubij dwa jajka z solą, pieprzem i polej nimi makaron. Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstaw na chwilę przed podaniem.