Przepis

Quiche z ricottą Galbani i cukinią

Quiche z ricottą Galbani i cukinią - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Na nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę, dodaj ząbek czosnku i drobno posiekaną bazylię i miętę. Zostaw na chwilę, aby smaki się przegryzły, następnie dodaj umyte i pokrojone w plasterki cukinie, a także sól i pieprz. Duś przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu.

W misce wymieszaj ricottę, jajka, śmietanę, parmezan, sól i pieprz. Dodaj cukinię, wyrzucając przedtem ząbek czosnku. Wyłóż kruchym ciastem formę do pieczenia tarty, nakłuj ciasto widelcem. Wlej na ciasto masę z ricotty i cukinii, wygładź szpatułką.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Wyjmij quiche z piekarnika na kilka minut przed podaniem.