Przepis

Ravioli z ricottą Galbani i szpinakiem

Ravioli z ricottą Galbani i szpinakiem - Galbani
Przygotowanie

Mąkę przesiej na stolnicę tworząc zagłębienie, wlej roztrzepane jajka, szczyptę soli i łyżkę letniej wody. Wymieszaj ciasto najpierw widelcem, a następnie zagniataj energicznie przez 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i odstaw na godzinę.

Przygotuj farsz. Oczyść szpinak, usuń łodyżki, przepłucz wodą i gotuj przez kilka minut bez dodatkowej wody (wystarczy ta, która została po myciu szpinaku). Odsącz szpinak, ściśnij porządnie, aby pozbyć się wody i posiekaj. Dodaj ricottę, szczyptę startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać składniki.

Teraz podziel ciasto na 4 części i przepuść przez maszynkę do makaronu, albo rozwałkuj na cienki płaty. Układaj na długim prostokąta z ciasta kulki farszu w odstępach 4 cm. Przykryj częścią ciasta na której nie ma farszu, dociśnij palcami, aby pozbyć się powietrza dookoła. Sklej porządnie boki. Wycinaj ravioli nożykiem z zębatym kółkiem, przekładaj na ściereczkę posypaną mąką.

Kiedy wszystkie ravioli będą gotowe, wrzuć je do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotuj kilka minut, wyjmij z wrzątku łyżką cedzakową.