Przepis

Sałatka truskawkowa z mascarpone i miętą

Sałatka truskawkowa z mascarpone i miętą - Galbani
Przygotowanie

Truskawki i miętę dokładnie umyj. Wybierz najładniejsze listki mięty i odłóż na bok. Z truskawek usuń szypułki, owoce pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dodaj do nich cukier i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby truskawki zmiękły i puściły sok.

W międzyczasie pokrój listki mięty na spore kawałki i dodaj je do sera Galbani Mascarpone, dokładnie ucierając widelcem.

Ułóż truskawki na dnie czterech przeźroczystych szklanek do połowy wysokości. Napełnij rękaw cukierniczy miętowym mascarpone i udekoruj szklanki.

Tuż przed podaniem oprósz drobno zmielonym czarnym pieprzem i ozdób odłożonymi wcześniej listkami mięty.