Przepis

Sernik z Ricottą i Mascarpone

Sernik z Ricottą i Mascarpone - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Zmiksuj herbatniki i masło, następnie wyłóż nimi okrągłą tortownicę. Użyj łyżkę, by wyrównać powierzchnię masy. Tak przygotowaną bazę umieść na godzinę w lodówce lub na około pół godziny w zamrażarce.

W międzyczasie w dużej misce połącz ze sobą jaja, śmietankę, cukier, Ricottę Galbani i Mascarpone Galbani. Na końcu dodaj cukier wanilinowy i wszystko dobrze wymieszaj.

Wyjmij bazę z lodówki lub zamrażarki i wylej na nią przygotowaną masę. Piecz sernik w 170 stopniach przez około godzinę. Po upływie tego czasu wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Tuż przed podaniem posmaruj wierzch sernika ulubionym dżemem.

Wskazówka Galbani: Do tego sernika najlepiej będzie pasować dżem jagodowy lub jeżynowy. Czas przygotowania: 70 minut + 1,5h na odpoczynek ciasta