Sernik z Ricottą i Mascarpone
Zmiksuj herbatniki i masło, następnie wyłóż nimi okrągłą tortownicę. Użyj łyżkę, by wyrównać powierzchnię masy. Tak przygotowaną bazę umieść na godzinę w lodówce lub na około pół godziny w zamrażarce.
W międzyczasie w dużej misce połącz ze sobą jaja, śmietankę, cukier, Ricottę Galbani i Mascarpone Galbani. Na końcu dodaj cukier wanilinowy i wszystko dobrze wymieszaj.
Wyjmij bazę z lodówki lub zamrażarki i wylej na nią przygotowaną masę. Piecz sernik w 170 stopniach przez około godzinę. Po upływie tego czasu wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Tuż przed podaniem posmaruj wierzch sernika ulubionym dżemem.
Wskazówka Galbani: Do tego sernika najlepiej będzie pasować dżem jagodowy lub jeżynowy. Czas przygotowania: 70 minut + 1,5h na odpoczynek ciasta