Przepis

Spaghetti z cukinią i ricottą

Spaghetti z cukinią i ricottą - Galbani
Przygotowanie

Cukinie umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. Podgrzej na odpowiednio dużej patelni oliwę i zrumień obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Kiedy czosnek się zezłoci, wyrzuć go i włóż na patelnię cukinię. Smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż cukinia się zrumieni, a następnie posól.

W wysokim naczyniu utrzyj ser Galbani Ricotta mikserem na jednolity krem. Spaghetti ugotuj al dente, odsącz i przez minutę obsmaż na dużym ogniu na patelni z cukinią. Następnie wyłóż całość do naczynia z ricottą.

Dodaj dużo świeżo zmielonego pieprzu i trochę posiekanej bazylii. Wymieszaj dokładnie i podawaj gorące.