Przepis

Trójkąty lasagne ze szpinakiem i mozzarellą Galbani

Trójkąty lasagne ze szpinakiem i mozzarellą Galbani - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

Zagotuj wodę, szpinak oczyść, wrzuć na 2 minuty do wrzątku. Odsącz go, wyciśnij i drobno pokrój. Do miski wsyp mąkę, dodaj 3 żółtka, troszkę ciepłej wody i zagnieć ciasto. Odstaw ciasto na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkuj i pokrój w trójkąty.

Przygotuj sos beszamel. Rozpuść 50 g masła, dodaj 50 g mąki i ½ litra mleka, podgrzewaj na małym ogniu, energicznie mieszając do momentu, aż sos zacznie wrzeć. Trójkąty ciasta podsmaż na złoto na odrobinie smalcu.

W misce wymieszaj beszamel ze szpinakiem. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem. Wlej na dno troszkę sosu, ułóż warstwę trójkątów, sos ze szpinakiem i mozzarellę pokrojoną w plastry. Układaj warstwy do wykorzystania wszystkich składników, tak aby na wierzchu znalazła się mozzarella.

Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj danie przez 7 minut przy włączonej funkcji „grill”.