Przepis

Spaghetti z pesto, ricottą Galbani i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z pesto, ricottą Galbani i pomidorkami koktajlowymi - Galbani
Przygotowanie

Przygotuj pesto: w blenderze zmiksuj umyte i osuszone liście bazylii, ser, ząbek czosnku, orzeszki piniowe i odrobiną oliwy z oliwek. Stopniowo dodawaj więcej oliwy, aż sos stanie się kremowy, ale wciąż będzie bardzo aromatyczny.

Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, rozgniecione nasiona kopru, ząbek czosnku i kilka liści bazylii. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie dodaj pomidory koktajlowe – umyte i przekrojone na pół. Dodaj sól i pieprz i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu.

Ugotuj makaron al dente, odcedź, dodaj ricottę. Polej pesto, na wierzch wyłóż pomidory z patelni. Wymieszaj wszystko i podawaj.