Przepis

Tiramisu Halloween z dynią i bekonem

Tiramisu Halloween z dynią i bekonem - Galbani – od ponad 140 lat dostarczamy najlepsze włoskie smaki na talerze całego świata
Przygotowanie

W rondlu podgrzej oliwę i podsmaż bekon pokrojony w paski, aż nabierze złotego koloru. Odłóż bekon na talerz. Do tego samego rondla wrzuć posiekaną cebulę i dynię, dodaj sól, pieprz i szklankę wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, a następnie zmiksuj na purée i zostaw do ostygnięcia.

Opiecz kromki bagietki wiejskiej.

Oddziel białka od żółtek. Utrzyj energicznie żółtka z drobnym cukrem do białości, następnie dodaj purée z dyni i mascarpone, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie dodaj pianę z białek ubitą na sztywno.

Ułóż na dnie naczynia opieczone kromki bagietki, następnie rozsmaruj krem mascarpone. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj paskami bekonu i orzechami.