Przepis

Tortellini ze szpinakiem

Tortellini ze szpinakiem - Galbani
Przygotowanie

Przesiej mąkę (oba rodzaje) na stolnicę, uformuj studnię i wbij jajko, dodaj łyżeczkę soli, tyle samo cukru. Dodaj mleko i wodę. Wymieszaj wszystko i ugniataj przez około 10 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w plastikową torbę i odstaw na pół godziny.

W tym czasie przygotuj farsz. Odciśnij dobrze szpinak, posiekaj go i włóż do miski razem z ricottą Galbani, tłuczonym ziemniakiem, łyżeczką posiekanego szczypiorku, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek na stolnicy i wytnij z niego 10-centymetrowe krążki (resztki ciasta ugnieć ponownie). Na połowie krążków rozprowadź farsz i przykryj je pozostałymi. Dociśnij dobrze brzegi i obetnij zębatym wycinakiem.

Smaż tortellini po kilka minut z każdej strony w dużej ilości gorącego oleju. Kiedy tylko lekko się zarumienią, odsącz je na dwuwarstwowym ręczniku kuchennym. Podawaj gorące.